Waarom investeren in Bitcoin nog steeds interessant is

In de afgelopen jaren heeft Bitcoin de wereld langzaam maar zeker veroverd. Dit digitale geld is, met name sinds de pandemie, niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. De kans is groot dat je zelf over Bitcoin beschikt of dat je wel iemand kent die in Bitcoin heeft geïnvesteerd.

Nu de digitale valuta een hoge waarde heeft, denken veel mensen dat het geen nut meer heeft om erin te investeren. Toch zijn er nog genoeg redenen op te noemen waarom investeren in de Bitcoin koers zeker nog steeds de moeite waard is, ondanks de schommelingen op de markt. Onthoud hierbij wel dat hier altijd risico’s bij komen kijken.

Bitcoin begon ooit bij nul en is alleen maar gestegen

Wat je bijvoorbeeld moet weten als je net komt kijken in de wereld van crypto is dat de Bitcoin ooit niks waard was. In 2009 werd de munt gelanceerd door Satoshi Nakamoto, een pseudoniem voor een of meerdere personen die tot de dag van vandaag anoniem zijn. Bij de start was de munt nog niks waard, maar door de jaren is er door een combinatie van unieke eigenschappen, schaarste, vertrouwen en meer waarde aan het digitale geld gekomen. Dit heeft onder andere te maken met de ontwikkeling van de blockchain, het netwerk waarop de Bitcoin werkt.

Eerder dit jaar behaalde de Bitcoin een record van net iets meer dan 69.000 dollar. In andere woorden: één Bitcoin, de munt die ooit niks waard was, had die waarde. Op het moment van schrijven (oktober 2024) is de munt iets meer dan 60.000 euro waard. In de tussentijd is er van alles gebeurd: van dalingen tot stijgingen. Hoewel de Bitcoin altijd zal schommelen, verwachten experts dat de munt in de toekomst alleen maar meer waard gaat zijn; net zoals gebeurde vanaf de start. Dit geeft gebruikers en investeerders vertrouwen, waardoor ze nog meer gaan investeren.

Ingebouwde schaarste van de Bitcoin zorgt voor stijging

Zoals je misschien wel weet, stijgt de waarde weer op het moment dat er meer mensen in gaan beleggen. De Bitcoin beschikt namelijk over een ingebouwde schaarste. In totaal zijn er slechts 21 miljoen Bitcoin en daar worden nooit meer muntstukken aan toegevoegd. Dit aantal is helemaal aan de start al vastgelegd en kan niet worden verhoogd, ook al is de vraag ernaar hoog. Dit betekent dat de waarde van de munt alleen maar verder stijgt op het moment dat de vraag stijgt. 

Daarom wordt de Bitcoin ook wel eens vergeleken met grondstoffen, zoals goud. Goud is ook waardevast en is schaars, waardoor de grondstof veel geld waard is. Deze ingebouwde schaarste is bewust gedaan om zo inflatie te vermijden; iets dat bij normale valuta wel voor kan komen. Waar je ook rekening mee moet houden, zijn de zogeheten halveringen. Deze vinden iedere vier jaar plaats als een beloning voor het minen. Tijdens een halvering wordt het proces van Bitcoin-productie vertraagd, waardoor de schaarste nog meer stijgt, evenals de waarde van de Bitcoin.

Meer mensen hebben interesse in financiële vrijheid

Wat ook enorm speelt, is de financiële vrijheid die komt kijken bij de Bitcoin. Bitcoin is een gedecentraliseerde valuta, wat betekent dat er geen bank, overheid of andere financiële partij is als tussenpartij. Dat in combinatie met het feit dat de digitale munt niet gevoelig is voor inflatie zorgt ervoor dat het voor veel mensen aantrekkelijk is om erin te investeren. Ze kunnen immers een vermogen opbouwen buiten de traditionele financiële systemen om. Ook kun je je kapitaal beschermen tegen inflatie door altijd nog een extra potje te hebben met crypto.

Omdat overheden en banken geen invloed hebben op de Bitcoin (en andere cryptomunten) ervaar je financiële vrijheid op dat gebied. Dat is misschien wel een van de grootste redenen voor investeerders om erin te investeren, buiten het feit dat het qua waarde gewoonweg interessant is. Daarbij zijn het niet alleen techliefhebbers en ondernemers die vandaag de dag beleggen in Bitcoin, maar er komen ook steeds meer ‘gewone mensen’ bij. Het stukje onafhankelijkheid en vrijheid speelt hierbij een hele grote rol.

Bitcoin wordt wereldwijd vaker geaccepteerd

Tot slot is het goed om te weten dat de Bitcoin vandaag de dag niet alleen meer gebruikt wordt als investering, maar ook als betaalmiddel. Op steeds meer plekken overal ter wereld wordt de munt alsmaar vaker geaccepteerd. Interessant weetje: in El Salvador is Bitcoin zelfs een officieel betaalmiddel! Hoewel dit nog niet in België het geval is, zijn er wel verschillende (met name online) plekken waar je met Bitcoin kunt betalen. De kans is groot dat dit in de toekomst alleen maar meer zal zijn.

Zo zou je Bitcoin kunnen gebruiken voor internationale betalingen zonder hoge transactiekosten en lange transactietijden. Natuurlijk moet je er nu en later rekening mee houden dat de Bitcoin wel volatiel is. De ene dag is de munt veel minder waard dan de andere dag. Ook daar kun je iets positiefs in zien: de momenten dat de munt een lagere waarde heeft, zijn ideaal om in te stappen of bij te kopen, dus blijf up-to-date. Kortom: investeren in de Bitcoin koers blijft interessant door onder andere de schaarste, de financiële vrijheid en het feit dat het steeds vaker overal ter wereld geaccepteerd wordt, maar onthoud dat investeren erin risico’s met zich mee brengt.

Peter
Peter

Ik schrijf met enthousiasme over diverse onderwerpen, variërend van technologie en wetenschap tot cultuur en maatschappij. Mijn passie voor schrijven komt voort uit een nieuwsgierigheid naar de wereld en een drang om kennis te delen. Elk artikel dat ik schrijf, is een kans om ingewikkelde concepten op een begrijpelijke manier over te brengen en mijn lezers te inspireren om verder te denken. Ik geloof in de kracht van verhalen en informatie om mensen te verbinden en bewustzijn te creëren. Schrijven biedt me de mogelijkheid om mijn perspectief op de wereld te delen en een breed publiek te bereiken.

Deel dit artikel